Våra bästa grilltips infor sommaren

Sommar är precis bakom hörnet och solen har redan börjat visa sig över hela landet efter flera gråa och tråkiga månader. Sommaren i Sverige förknippas starkt med bad, sola och framför allt grilla. Att laga mat på en grill är enligt många det bästa sättet att laga mat på och det behöver inte vara alltför svårt att lyckas. Här nedan följer ett par viktiga tips som man måste ha god koll på när man grillar för ett lyckat resultat.

1. Låt grillen ta god tid på sig att bli varm!

Räkna med att det tar ungefär 30 minuter innan grillen är riktigt varm ifall du grillar med briketter. Vanlig grillkol går lite snabbare innan önskad värme uppnås. När briketternas/kolens yta har blivit grå och du inte längre kan hålla handen ovanför grillen är det dags att lägga på maten. Undvik att lägga på för mycket mat då det kan leda till att glöden kvävs och slocknar. Under tiden grillen blir varm passar det perfekt att förbereda resten av maten.

2. Håll gallret rent

Att hålla gallret rent är mycket viktigt då det minskar risken att maten fastnar. Gallret rengör du direkt efter grillningen med en grillborste. Det går snabbt och enkelt. Om du råkar glömma att rengöra gallret efter grillningen får du istället rengöra det innan nästa. Lägg då gallret över glöden och rengör med en grillborste. Hetta sedan upp gallret ordentligt innan maten läggs på. Ifall du ska grilla någon mer delikat maträtt som fisk eller grönsaker kan det vara en god idé att pensla gallret med lite olja.

3. Undvik torrt och smaklöst kött

Alltför ofta ser man folk som saltar köttet långt i förväg innan de ska grilla. Detta är inte särskilt bra då salt drar ur vätskan från köttet, vilket såklart leder till en torrare köttbit. Salta bör istället göras precis innan du lägger på köttet på grillen. Det finns många skolor när det gäller vändningen av köttet. Endel säger att man endast ska vända köttet en gång, medans andra säger att köttet kan vändas betydligt oftare än så. Vad som är rätt och vad som är fel är svårt att svara på, vilket kanske betyder att det är svårt att svara på vad som ger bäst resultat. När köttet är färdiggrillat är det viktigt att låta köttet vila 3-5 minuter för en mindre köttbit och 10-20 för en större. Detta är extra viktigt när du grillat nötkött.

4. Välj rätt grill

Att välja rätt grill är svårt, men det finns vissa fördelar med de olika typerna. För dig som vill grilla hemma i trädgården är kolgrill och gasolgrill de bästa alternativen, medans för dig som bor i lägenhet är elgrillen en smidig lösning. För dig som vill göra det så enkelt som möjligt att grilla i trädgården skulle en gasolgrill passa bäst. Kolgrillen passar bäst för dig som vill åt den där extra goda grillat-smaken!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *