Hur man klär sig för en vandring – att välja rätt kläder

Att vandra är en spännande och givande upplevelse. Men för att få ut det mesta av ditt äventyr är det viktigt att du planerar i förväg och klär dig på lämpligt sätt. Rätt kläder kan vara skillnaden mellan en bekväm vandring och en obekväm vandring – eller ännu värre, en farlig vandring. Så även om du kanske är frestad att bara ta på dig vad som helst innan du ger dig ut i naturen, lönar det sig att överväga alla alternativ. Här är vad du behöver veta om hur du klär dig för en vandring.

Materialet spelar roll

När det gäller att välja rätt vandringskläder är materialen avgörande. Bomull är visserligen bra för vardagskläder, men det blir snabbt tungt när det är blött och tar en evighet att torka – vilket inte är idealiskt om du fastnar i en regnskur eller bestämmer dig för att ta ett dopp i ett vattenfall längs vägen. Å andra sidan har ull otroligt isolerande egenskaper som håller dig varm även när du är blöt, och dessutom torkar den snabbt och skaver inte mot huden som vissa syntetiska material kan göra. En ulltröja bör alltid vara det första plagget i din ryggsäck!

Utöver ulltröjan vill du ha något lätt men ändå vattentätt – som en skaljacka – för att skydda dig mot vind och regn om det behövs. Den får inte heller lägga till för mycket bulk, annars kommer den att begränsa din rörlighet under vissa aktiviteter som att klättra över stenar eller klättra uppför backar.

Glöm inte bort dina fötter!

Dina fötter är utan tvekan den viktigaste delen av din kropp när det gäller att vandra säkert och bekvämt; de bär trots allt den största delen av vikten och ger skydd mot stenar och andra element under fötterna. Så glöm inte bort fötterna! Investera i ett par bra vandringsstrumpor som transporterar bort fukt (naturligtvis) men som också tillåter luftcirkulation så att dina fötter håller sig svala även under ansträngande aktiviteter. Och se till att de sitter bra men inte för hårt så att de inte begränsar rörelsen eller orsakar blåsor under långa vandringar. När det gäller kängor bör du välja sådana med bra stöd för ankeln eftersom dessa hjälper till att förhindra att du halkar i terräng som grus eller lös jord där det kan finnas dolda hinder som rötter eller stenar under dina fötter.

Om du tänker efter behöver du inte vara överväldigande. Börja med att fokusera på material; välj naturliga tyger som ull som ger utmärkt isolering även när de är våta och torkar snabbt när de tvättas av efteråt. Lägg upp ett lager med lätta vattentäta skal för de oväntade skurarna – och glöm slutligen inte bort skorna! Välj skor med bra fotledsstöd som sitter bra utan att begränsa rörligheten eller orsaka blåsor efter längre tids användning – och gör dig redo för ett fantastiskt äventyr utomhus med dina nya hållbara kläder!