Historien bakom mumintrollen

Mumintrollen är de centrala figurerna i böckerna om Muminfamiljen utgiven av Tove Jansson 1945-1970. De är ursprungligen skrivna på svenska och utgivna i Finland av bokförlaget Schildts och sedan 2015 av Förlaget. Dessa böcker har översatts till mer än 40 olika språk och har blivit en succé världen över.

Förutom de nio romanerna om mumintrollen skapade Tove Jansson även bilderböcker, serier och karaktärsinspirerade sånger tillsammans med sin bror Lars Jansson. Mumintrollen och deras vänner har också blivit tv-serier och långfilmer, samt fått en egen nöjespark i Nantali (Nådeldal) som heter Muminvärlden. På Muminmuseet i Tammerfors ställs Tove Janssons originalmaterial ut i form av illustrationer och handgjorda modeller av de välkända figurerna.

Vilka är mumintrollen?

Muminfamiljen består av ett nyfiket mumintroll, en lugn och sansad muminmamma och en självisk muminpappa. De bor tillsammans i den vackra och idylliska Mumindalen i ett högt, cylindriskt blått hus som muminpappan själv byggt en gång i tiden. Muminfamiljen lever ett fridfullt och lyckligt liv, även om dalen har hotats av olika naturkatastrofer. Ibland längtar Mumin och hans far efter resor och äventyr ute i den vilda världen. Vintertid följer Muminfamiljen en gammal tradition som innebär att de går i idé.

Muminprodukter

Tack vare att Mumintrollen blivit så populära runt om i världen så finns det en uppsjö av muminprodukter i form av figurer, frimärken, godis, läsk, julkulor mumin och muminmuggar. Det sistnämnda har blivit en stor samlartrend och de olika muggarna tillverkas i begränsat antal exemplar, vilket innebär att värdet på dem ständigt ökar. I vissa fall har muminmuggar sålts för sexsiffriga belopp på auktion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *