HDMI 2.1: Vad är det och vilka användningsområden finns det?

HDMI 2.1 är den senaste uppdateringen av HDMI-specifikationen, och den innehåller många nya funktioner. Om du inte känner till HDMI är det en standard för överföring av digitala ljud- och videosignaler mellan enheter. Den har funnits sedan 2002 och har blivit mycket populär på konsumentelektronikmarknaden. Med HDMI 2.1 ser vi några stora förbättringar när det gäller bandbredd, upplösning och HDR-stöd. I den här artikeln tar vi en närmare titt på vad HDMI 2.1 har att erbjuda!

Den mest anmärkningsvärda funktionen i HDMI 2.0 var stödet för Ultra HD-upplösning med upp till 60 bilder per sekund. I och med lanseringen av HDMI-versionen ser vi ännu fler framsteg på detta område. HDMI:s nya specifikation stöder hela 48 Gbps bandbredd, vilket räcker för att hantera upplösningar på upp till 12K vid 120 bilder per sekund! Detta är högre än vad en Thunderbolt kabel klarar av i bandbredd. Den ökade bandbredden öppnar också dörren för nya funktioner som HDR (High Dynamic Range) och WCG (Wide Color Gamut), som vi kommer att tala om härnäst.

HDR är ett stort modeord i TV- och bildskärmsvärlden nuförtiden. Det syftar i huvudsak på förmågan att visa ljusare vita och mörkare svarta färger samt ett bredare färgspektrum. Detta resulterar i en mycket mer realistisk och uppslukande bild. WCG, å andra sidan, handlar om färg. Det ökade stödet för färgskalan innebär att skärmarna kommer att kunna visa fler färger än någonsin tidigare, vilket ger en mer levande och verklighetstrogen bild.

Båda dessa funktioner möjliggörs av den ökade bandbredd som HDMI HDMI:s ökade bandbredd möjliggör också nya funktioner som VRR (Variable Refresh Rate) och QFT (Quick Frame Transport). VRR är en teknik som gör det möjligt för skärmen att dynamiskt justera sin uppdateringsfrekvens för att matcha innehållets bildfrekvens. Detta resulterar i jämnare och mer flytande bilder, utan att det uppstår tårar eller stuttrande bilder. QFT är å andra sidan en ny transportmekanism som minskar latenstiden och förbättrar bildkvaliteten.