Doftljuset genom tiderna

Chansen är stor att du har minst ett doftljus brinnande i ditt hem just nu. De är populära av en anledning – de får ditt hus att lukta gott! Men visste du att doftljusens historia går tusentals år tillbaka i tiden? Låt oss ta en titt på hur dessa aromatiska föremål har utvecklats över tid.

De tidigaste kända doftljusen användes i det gamla Kina och Japan. Dessa ljus tillverkades av talg (smält djurfett) och användes vid religiösa ceremonier. I Kina användes ljusen också för massage och för att lindra huvudvärk. Så småningom spreds bruket att använda ljus till Korea och sedan till Indien.

I Indien tillverkades ljusen av vax från kokta kanelblad. Ljusen användes vid hinduiska ceremonier och sades avvärja onda andar. Från Indien spreds användningen av doftljus till det gamla Egypten och Grekland. Man tror att Kleopatra själv var ett fan av doftljus! I Egypten tillverkades ljusen av bivax och strutsägg. De användes ofta vid begravningsceremonier och gravbesök.

Det är de gamla grekerna som anses ha varit innovatörer av den moderna ljustillverkningen. De började använda formar för att forma sina ljus och upptäckte att om man doppade veken i bivax brann ljuset långsammare och jämnare. Grekiska ljus var ofta parfymerade med ikoniska medelhavsdofter som rosmarin, basilika, myrra och rökelse.

Doftljus blev populära i Europa under medeltiden. Vid den här tiden tillverkades de flesta europeiska ljus också av talg. Välbärgade européer hade dock råd att få sina ljus gjorda av bivax eller andra dyra material som spermaceti (ett vaxliknande ämne som finns i valolja). På 1700-talet hade tekniska framsteg gjort det möjligt att massproducera både talg- och bivaxljus. Detta gjorde dem mer överkomliga för gemene man och bidrog till att öka populariteten för doftljus ytterligare.

Doftljusen har kommit långt sedan deras enkla början i det gamla Kina och Japan. I dag är de en populär produkt i hem över hela världen tack vare sin förmåga att få vilket utrymme som helst att dofta underbart! Nästa gång du tänder ett doftljus, ta en stund för att uppskatta den rika historien bakom denna aromatiska tradition!

Och någon som fortsätter att skapa på denna tradition är Torplyktan. Med deras handgjorda ljus och nordiska dofter sätter dom lyx i doftljusen. I deras sortiment hittar du allt från naturlig tvål till skog doftpinnar för att du ska kunna skapa den perfekta atmosfären i ditt hem.