Vattenskada – när täcker villaförsäkringen?

 Vad kan vara det viktigaste för en villaägare om det inte är ett bra försäkringsskydd? En av de största utmaningarna för en villaägare kan vara att känna sig trygg med den villaförsäkring man har, och vilket skydd har man vid en vattenskada i huset? Ett bra sätt att vara säker på att hitta rätt är att hitta en jämförelse av flera villaförsäkringar som leder dig till det bästa valet.

Många har synen att en försäkring är ett nödvändigt ont och försöker komma undan så lindrigt som möjligt. Försäkringspremie är en kostnad för något vi alla hoppas slippa använda oss av. Men den dag vi väl står där och behöver skyddet en försäkring ger, vill vi ha ett bra skydd.

Ersättning för vattenskador sker normalt sätt om något läckt ut från vattenrör eller avlopp. Det kan även utgå ersättning om läckor uppstått från kopplade apparater eller själva ledningssystemet i huset. Försäkringar omfattar också ersättning vid översvämning, men detta regleras oftast genom naturkatastrof.

Vad gäller i försäkringarna? 

Det gäller dock att vara observant när man tecknar och tror sig vara väl försäkrad. Det finns nämligen skillnader i försäkringar och mellan försäkringsbolag. En vanlig skillnad som dessutom kan få stor påverkan på hur mycket och vad som täcks av försäkringen är skillnaden i villaförsäkring och hemförsäkring. Ibland har vi en kombination i en villahemförsäkring.

En villaförsäkring avser att skapa ett skydd på din fastighet. Avsikten är att ge ersättning för skada som sker på skalet av ditt boende för att du skall få ersättning och hjälp med återuppbyggnad, renovering eller återställning. Det som då inte skyddas i detta försäkrings alternativet är allt det du har i ditt hem, alltså lösöre.

För att få ett skydd för det du har i ditt hem, ditt lösöre, behöver du även en hemförsäkring. Detta omfattar dina saker och dessa kan ju också gå förlorat vid en vattenläcka. Därför är det viktigt att ha ordentlig koll på innehållet i försäkrings-alternativet du väljer för att få det skydd som önskas.

Är vattenskadan omfattande kan det ibland behövas ett mer heltäckande  återställningsarbete för att bostaden skall bli beboelig igen. I dessa fall täcker oftast försäkringarna kostnaderna för annat boende under tiden renovering eller återställning pågår.

Det finns självklart skillnad på boende-typer och om du är ägare av fastigheten du bor i. Är du inhyrd skall din hyresvärd kontaktas vid skada och likaså om din bostad är en bostadsrätt. Det är också en skillnad i vilken sorts läcka det är och hur försäkringen reglerar detta.

Vanliga orsaker till vattenläcka

 Det finns såklart flera anledningar till varför en läcka kan uppstå. Vanliga orsaker är läckande tak, läckor vid fönster, bristfällig dränering i källare eller suterrängdel, felaktiga installationer eller uttjänta badrum. Dessa olika skade-anledningar påverkar också hur försäkringen fungerar.

Har du problem med fuktskada eller vill veta mer finns mer material att läsa från bostads jurister för att sätta sig in i vad som gäller och vem som ansvarar för vilket i olika fall. Vattenskador blir vanligare och vanligare bland skadorna på en villa och är också bland de besvärligaste problemen man kan ha som husägare.

Vanligast är rör som springer läck orsakad av exempelvis rost. I somliga fall går det fort då vissa rör kan skicka ut så mycket som 750 liter vatten i timmen. Är man då på jobbet eller ännu värre, bortrest under tiden, kan det bli enorma mängder vatten. Det får såklart stora konsekvenser och man kan bli utan delar av sitt hem i månader.

Andra läckor är inte lika omfattande men kan likväl påföra stor skada på hemmet. Det kan handla om vattenkopplingar som läcker och under en längre tid kan det då sippra ut små mängder vatten i huset. Dessa läckor är ofta svårare att upptäcka och kan också innebära en stor påverkan på huset.

Glädjande nog har andelen vattenskador från badrum minskat. Samtidigt har vattenskador med händelse i kök ökat enormt. Under perioden 2011-2015 ökade vattenskadorna i kök med så mycket som 172% och gör därmed att vattenskador med koppling till kök nu står för ca var tredje rapporterade skada.

Vad kan vi själva göra för att minimera riskerna

När det gäller skador i kök är det en ganska naturlig anledning till att vi har en ökning av skador just här. Vi börjar använda fler och fler vattenanslutna saker som ismaskiner, kyl, spis och kolsyre kranar. Alla dessa ökade anslutningar skapar fler risker för läckage. Samtidigt har tekniken, materialen och reglerna i badrum blivit bättre.

Det finns en hel del vi själv kan göra för att förhindra vattenläckage i våra hem. I kök kan vi ha vattentäta underlägg på kyl, frys och diskmaskin så att vattnet rinner fram vid läckage och kan upptäckas i tid. Där finns även teknik som vattenlarm och vattenfelsbrytare som kan larma eller stänga vattentillförseln vid läckage.
Att anlita behörigt VVS företag för arbeten med våta utrymmen eller i arbeten där vattenanslutningar till hushållsmaskiner skall skapas ger också en god säkerhet för minskade vattenskador. Titta gärna runt och hitta fler sätt att  förebygga vattenläckor i ditt hem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *