När ska jag byta grepplinda på mitt tennisracket?

En tennisrackets grepp är en viktig del av spelet. Den hjälper dig att behålla kontrollen när du spelar, och den kan göra hela skillnaden i din prestation. Men hur ofta ska du byta grepplinda? För fritidsspelare är 6-8 timmars speltid en allmän riktlinje. Läs vidare för att få veta mer om varför det är viktigt att hålla din grepplinda fräsch och varför det har betydelse för ditt spel

Fördelarna med att byta grepplinda regelbundet

En ny grepplinda för tennis är som ett nytt liv för en tennisracket. Den hjälper dig att få en bättre känsla för racketet eftersom den eliminerar all smuts- och svettansamling från dina händer som kan påverka din prestation. Dessutom kan en grip wrap med tiden börja slitas ut och bli hal, vilket också kan påverka din prestation negativt. Så om du vill försäkra dig om att du alltid har maximal kontroll över din racket är det viktigt att byta ut grepplindan regelbundet.

Hur ofta ska du byta ditt greppskydd?

För fritidsspelare som spelar minst en eller två gånger i veckan bör det räcka med 6-8 timmars spel innan grepplindan byts ut. Naturligtvis beror detta på faktorer som hur mycket svett du producerar när du spelar och hur ofta du rengör racketen efter spel. Om du märker att ditt grepp börjar glida efter bara 4-5 timmars spel kan det vara klokt att överväga att byta grepplinda tidigare än de 6-8 timmarna. Om du dessutom inte rengör din racket efter varje användning är det troligt att grepplindan behöver bytas oftare också eftersom smuts och svett ackumuleras snabbare i dessa fall.

Tecken på att du behöver byta ditt grepp snart

Du kan ofta se när effekten av en ny gripwrap har avtagit på ditt grepp och du kan också se när greppet är slitet eller glider på grund av smuts- eller svettansamling. Om din hand glider när du spelar eller om du känner att det är mindre friktion mellan din hand och handtaget så är detta tecken på att det kan vara dags för en ny fräsch grepplinda. Om det dessutom finns några synliga tecken på slitage, som till exempel fransar längs kanterna, kan det också betyda att det är dags för ett nytt byte!

Att hålla reda på regelbundna byten av din tennisrackets grepplinda är en viktig del för att bibehålla en optimal nivå av prestanda under spelet. Fritidsspelare bör sträva efter att byta ut sina grepp var sjätte till åttonde timme efter användning, men detta antal kan variera beroende på miljöfaktorer som luftfuktighet och hur ofta de rengör sina racketar efter spelandet. Att vara uppmärksam på tecken som glidande handtag eller synligt slitage är säkra sätt att veta när det är dags för ett nytt grepp! Du hittar nya grepplindor för tennis på House of Bontin. Genom att göra detta säkerställer du att alla spelare har full kontroll över sina racketar hela tiden under spelets gång – vilket gör att de kan uppnå maximal prestanda under hela matchen!