Laddning av din elbil: Vad du behöver veta

Om du nyligen har köpt en elbil behöver du veta vilken typ av laddkabel som krävs för att få ut det mesta av ditt fordon. I Europa har laddkabeln typ 2 blivit ett EU-krav, vilket innebär att alla nya laddbara bilar som säljs i Sverige måste ha denna kontakt som standard. Men det är viktigt att notera att alla bilar inte har en Typ 2-kontakt, utan vissa använder fortfarande den äldre Typ 1-modellen. Låt oss gå igenom vad du behöver veta om laddningskablar och hur de kommer att påverka din möjlighet att ladda din bil.

Typ 2 vs Typ 1 laddningskablar

Typ 2 EV laddkablar har blivit standard i Europa för laddbara bilar. Den här kabeln används vanligtvis för långsammare laddning och kan anslutas till vilket vägguttag som helst eller till en dedikerad EV-laddare med en kompatibel kontakt. Majoriteten av elbilar levereras med en typ 2-kabel som ingår, men om du köper en begagnad bil eller byter ut originalkabeln vill du se till att du får en kabel som är certifierad för användning med elbilar.

Den äldre Typ 1-versionen av den här kabeln var en gång populär i Japan och Nordamerika. Den är också kompatibel med de flesta elbilar som finns på marknaden idag, men den erbjuder inte lika mycket kraft som sin nyare motsvarighet och laddar därför långsammare än typ 2-alternativet. Om din bil är utrustad med en typ 1-kontakt är det viktigt att endast använda laddare som är särskilt utformade för den här typen av anslutning.

Säkerheten först

När du handlar efter ersättningskablar eller laddare bör säkerheten alltid vara din högsta prioritet. Det är viktigt att endast köpa utrustning från välrenommerade leverantörer som kan garantera kvalitet och tillförlitlighet – och snåla aldrig på kostnaden när det gäller att köpa sladdar eller adaptrar till din EV! Se till att alla artiklar du köper är korrekt certifierade av en auktoriserad tredjeparts testorganisation som Underwriters Laboratories (UL).

Det är viktigt att veta vilken typ av laddningskabel som passar bäst för din EV för att få ut det mesta av ditt fordons batterilivslängd och prestanda. Som nämnts ovan är de flesta nya bilar utrustade med en typ 2-kontakt, men vissa kan fortfarande använda en typ 1-version, så det är alltid bra att dubbelkolla innan du köper ytterligare sladdar eller adaptrar. Det viktigaste är dock att du alltid ser till att den laddningsutrustning du köper kommer från pålitliga källor som garanterar kvalitet och tillförlitlighet (exempelvis evchargeplus.com – din säkerhet hänger på det!