Dags för party i höst?

Hösten är en årstid som ofta kan vara lite tråkig. För varje dag som går blir det allt mörkare ute och vintern står och väntar runt hörnet. Höstens roligaste händelse är troligtvis halloween enligt många och under denna högtid anordnas det många maskeradfester runt om i hela landet. På en maskerad är det såklart viktigt att ha den bästa kostymen för att imponera på alla andra på festen.

Varför firar vi halloween?

Idag förknippas halloween med folk som klär ut sig, godis, skräckfilmer och pumpor. Frågan som många ställer sig är var allt detta kom ifrån.

Under 1800-talet kom halloween till USA när irländska invandrare tog med sig sin högtid. Halloween var ursprungligen en keltisk högtid där man firade nyår. Kelterna trodde att de döda återuppstod till liv från sina gravar för att sätta skräck i de levande. För att skrämma bort gengångare klädde man sig i läskiga masker och kostymer så att de skulle tro att de levande kelterna var döda. Halloween var mycket mer än just att de döda kom tillbaka. Detta var en högtid då man tar farväl av det gamla året och välkomna ett nytt år. Halloween var därför en festfylld afton.

I Sverige blev halloween uppmärksammat i början av 90-talet, vilket innebär att det är en relativt ny högtid för oss. Det finns dokumentation att halloween har funnits i Sverige ända sedan omkring 50-talet, men under den tiden var det väldigt sällsynt att fira denna typ av högtid.

Halloweenfest

Det är inte långt kvar till halloween och det innebär att det redan nu kan vara dags att tänka ut bra maskeradkläder innan de bästa dräkterna tar slut. Endel föredrar att tillverka sina egna maskeraddräkter, men det krävs ett ordentligt jobb för att resultatet ska bli bra. Många saknar tiden och tålamodet att göra sina egna kostymer och därför är det ett smart val att köpa sina halloweenkläder istället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *