Allt du behöver veta om ismaskiner

Bilden visar en bartender som använder is från olika typer av ismaskiner. Ismaskiner används för att producera exempelvis isbitar och iskross.

Ismaskiner är ett oumbärligt verktyg för alla som älskar kalla drycker och cocktails, eller för restaurang- och barägare. Det finns dock många olika typer av ismaskiner på marknaden och det kan vara en utmaning att välja rätt.

Hur väljer man rätt typ av ismaskin?

Nu kan du enkelt lära dig mer om hur ismaskiner fungerar, samt hur man väljer rätt typ av ismaskin. På så sätt kommer du enklare hitta de bästa modellerna på marknaden hos din leverantör av restaurangutrustning och storköksutrustning.

Vilka typer av ismaskiner finns det?

Först och främst är det viktigt att förstå skillnaden mellan olika typer av ismaskiner. De vanligaste typerna av ismaskiner är ismaskiner som tillverkar kuber, ismaskiner som tillverkar iskross. 

Kubismaskiner producerar de traditionella kubformade isbitarna som vi är vana vid att se i våra drinkar, medan krossismaskiner skapar finare eller grovare is i flisor- eller nuggetform. 

Det finns även andra typer av ismaskiner som är perfekta för snabb nedkylning av drinkar som förenklar vid servering med mindre behov av extern lagring.

Hur mycket is behöver dina ismaskiner producera?

En annan faktor att överväga när man väljer en ismaskin är hur mycket is som behöver produceras. De flesta mindre maskiner före exempelvis hemmabruk har oftast en kapacitet på 1-2 kg is per dag. Detta i jämförelse med kommersiella maskiner kan producera hundratals kg is per dag. 

Det är viktigt att välja en maskin som passar dina behov, annars riskerar du antingen att inte ha tillräckligt med is eller att producera onödigt mycket.

Ljudnivå: Viktigt att överväga när du väljer ismaskin

När du väljer en ismaskin är det också viktigt att titta på ljudnivån. Vissa maskiner kan vara mycket bullriga och störa både gäster och personal. Om du ska använda din maskin i en kök eller bar, eller hemma där du vill ha en tyst maskin, se då helst till att välja en som har en låg ljudnivå.

Kostnader: Initialt och på lång sikt

Det är även väldigt viktigt att tänka på kostnaden för maskinen, både initialt och på lång sikt. Kommer du att spara pengar på att köpa en mindre maskin och fylla på med is, eller skulle en större maskin faktiskt vara mer kostnadseffektiv i det långa loppet? Även kostnader för underhåll och rengöring är viktiga att överväga vid köp.

En professionell ismaskin: En investering som kan spara tid och förbättra dryckesserveringen.

Oavsett om du behöver en mindre ismaskin till den mobila baren eller en ismaskin som täcker hela restaurangens behov. Då är en professionell ismaskin en investering som kan spara tid och förbättra din dryckesservering. 

Genom att välja rätt ismaskin, baserat på dina specifika behov och preferenser, kan du se till att din dryckesupplevelse alltid är perfekt med en konstant tillförsel av is.