Som anställd har du rätt till många saker, bland annat semester och utbildning. Du kommer i denna artikel läsa mer om dina rättigheter och vad din arbetsgivare är skyldig att tilldela dig.
Rätt till utbildning
I svensk arbetslag finns det bestämmelser när arbetsgivaren är skyldig att ge dig ledighet och när den kan avslå din ansökan. Din arbetsgivare måste alltid ge dig en chans att ta tjänstledigt om du vill gå en utbildning.
Om din arbetsgivare inte godkänner tjänstledighet för att du ska börja studera så bör du kontakta RiVe. De är experter inom arbetsrätt och vet hur man konkurrerar med din arbetsgivare i domstol. Om du har en tvist med din arbetsgivare men inte kan lösa problemet rekommenderar vi alltid att du kontaktar RiVe Juridiska Byrå.
Rätt till semester
I Sverige har vi lagar som reglerar när och hur mycket ledighet du ska ta. Det är viktigt att du förstår dessa lagar för att förstå exakt den semester du har rätt till. Därför kommer vi idag att granska semesteravsnittet i arbetslagen och vad du ska göra om du inte får den semester du förtjänar. Lagen talar om att alla anställda är berättigad minst 25 dagar semester varje år. Hur du vill ta ut din semester är lite annorlunda, man har rätt till 4 veckors sammanhängande semester under sommarperioden, juni-augusti.
Det finns dock undantag till när semesterlagen gäller och det är om annat specificerats kring din arbetsplats. Men värt att nämna kring egna regler och lagar på arbetsplatser är att dem inte får vara sämre och måste vara minst likgiltiga till semesterlagen. Med andra ord sätter semesterlagen en basgrund som inte får gå under.