Elbilar har inte funnits så länge på den svenska marknaden, 2009 kom Nissan med modellen Leaf och den började säljas i Sverige två år senare. Det allra första eldrivna fordonet var en trehjuling med elmotor och batteri som uppfanns av den franske ingenjören Gustave Trouvé 1881. Fordonet gick hela 10 kilometer i timmen, vilket var en rasande hastighet då.
Sen dess har mycket hänt, de flesta bilmärken idag har hoppat på trenden med elbilar eftersom intresset har ökat så mycket. Antalet elbilar som nyregistreras nu är större än bensinbilar, men vilka är fördelarna? På elbilsvaruhuset.se webbsajt kan du få mycket bra information.
Vilka är elbilens fördelar?
Fördelarna för att köpa och köra en elbil är många. De har en mer effektiv motor som gör att den accelererar snabbare än bensinbilar. Trots en mer produktiv motor är elbilen tystare, den hörs så lite att det faktiskt kan vara ett problem. Det har nämligen visat sig vara svårt för fotgängare att inse att det kommer en bil. Därför har många nya elbilar idag ett “konstgjort billjud”, som gör att man hör när bilen kommer.
Varför man ska skaffa en elbil är såklart på grund av att den inte har några gasutsläpp. Den har heller ingen skatt och är billigare att köra. Idag har elbilen en räckvidd som är mer än nog för de flesta och elbilen kräver faktiskt mindre underhåll än en bensindriven bil.
Att ladda en elbil hemma är inga större problem. Man kan ladda elbilen i ett vanligt eluttag men det är snabbare och säkrare att investera i en laddbox. Laddboxen har speciella laddfunktioner inbyggda som gör att den endast fungerar när bilen är inkopplad till exempel. Sen är laddboxen tillverkad för att klara en hög belastning under en längre tid, vilket vanliga vägguttag saknar.
En elbil klarar idag att köra 70-80 mil på en laddning, beroende på körsätt och temperatur. Tiden för en laddning kan ta 6-10 timmar om du har en laddbox hemma, alltså perfekt för att ladda över natten. Kapaciteten på batteriet är det som påverkar laddningstiden, de bästa snabbladdarna tar mindre än en timme.
Den största fördelen kanske ändå är att du kan använda dig av Grön Teknik bidrag. Det är ett avdrag som liknar ROT-avdrag, det vill säga att vid köp av laddningspunkt till din elbil kan du dra av halva summan. Försäljaren begär sen utbetalning för den andra halvan från Skatteverket och du som kund betalar alltså bara hälften. Grön Teknik bidrag gäller även för arbetet. Taket för avdraget ligger på 50 000 kr per person och år, och installationen ska ske i ditt eller i din förälders hushåll.
Om vi tittar på elbilens klimatpåverkan har tillverkningen av batterierna högt klimatavtryck, men detta väntas förbättras med teknikutvecklingen. Trots detta blir en elbil miljövänligare efter 3000 – 6000 mil om man jämför med en vanlig bensinbil.